ООН: 25 ноября Международный день борьбы за ликвидацию насилия в отношении женщин

25 ноября 2013 года в 15:00 бергенское отделение ООН проводило акцию против насилия над женщинами. Участвовало 15 человек. Активисты зажгли факелы под колокольней церкви в Осане, раздавали прохожим листовки и символы кампании против насилия – красные пуговицы. Акция продолжалась полтора часа и завершилась минутой молчания.

Видео акции:

Вы можете прочитать на русском сайте ООН, зачем проводится День против насилия над женщинами

Речь Shahnaz Amin Haaq: “Сегодня мы зажигаем свечи в память о жертвах насилия. Насилия физического, психологического или сексуального, насилия, которое происходит во время войны или кризиса, которое случается дома или на улице. Такое насилие табуируется и жертвы насилия являются стигматизированной группой во всех обществах во все времена в разной степени. К примеру,  изнасилованные во время войны женщины считаются обесчещенными, а мужчины становятся героями войны, им воздают почести… В наших глазах, наших сердцах и в наших мыслях  жертвы насилия достойны считаться полноправными людьми, достойны любви, уважения.


Сегодня мы зажгли свечи , чтобы показать нашу любовь и уважение к :
жертвам насилия;
тем, кто должен был умереть;
тем, кто живет, скрываясь ;
тем, кто потерял волю жить той жизнью, которой хотел жить;
тем, кому помогает врач, психолог , советник;
тем, кто зависит от социальных служб, потому что потерял самостоятельность;
тем, кто считает, что они потеряли лицо из-за инцидентов с применением насилия.

…Мы сочувствуем вам независимо от того, насколько близко или как далеко вы находитесь.

Красная кнопка – символ  кампании “Остановим насилие в отношении женщин»…скрывая насилие мы поощряем насильников.

…Многие ли из вас говорили честно и открыто с женщинами-эмигрантками? Мы делаем это в SIM-центре…

Мы должны переломить социальную стратегию , которая была выгодна преступникам. То есть, вместо того, чтобы молчать, скрывать, жертвы могут говорить громко и кричать так, что общество услышало бы о виновных в насилии. Если есть кто-то, кто должен потерять лицо, это  должен быть преступник , а не жертва.

…Большинство людей, которые подвергались насилию, не в состоянии противостоять по разным причинам. Причины, по которым человек не может сделать это – плохое физическое и или психическое состояние, отсутствие мужества, культуральная терпимость к насилию, неинформированность, утрата надежды. Когда жертва получает возможность действовать, срок давности может уже пройти….” (после репортажа я помещаю полный текст речи Шахназ на норвежском языке)

Минута молчания в память о жертвах насилия:

Встреча акции в фб: https://www.facebook.com/events/383927178406355/

 

Shahnaz Amin Haaq

Velkommen til lysseremoni i Åsane som er vår markering av 25 nov.; Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner.

Som dere kan se at har vi både lyse og røde knapper her. Disse fargede knappene har en spesiell betydning og det skal jeg snakke om senere i appellen.
Vi kan begynne med å si hva lysene symboliserer.
Vi tenner lys i dag til minne om de som har vært utsatt for vold. Vold i fysisk form, psykisk eller seksuelle vold, eller vold som oppstår i krig eller krise. Vold som skjer enten hjemme eller ute. Dette er et tabubelagt tema og voldsutsatte er en stigmatisert gruppe i alle samfunn til alle tider og i varierende grad. Et eksempel er at når kvinner blir utsatt for vold under krig mister de ofte all ære, mens menn blir krigshelter og blir hedret i ettertid. Uansett hvor, hvordan og hva slags vold du blir utsatt for så blir du stigmatisert, du mister ansikt og du blir mindre verdt. Det er på et makro nivå, – et samfunnsnivå. Det kommer vi tilbake til senere.
Her og nå vil jeg formidle på vegne av arrangørene for denne lysseremonien at i våre øyne, i våre hjerter, og i våre tanker, så fortjener voldsofre kun kjærlighet, respekt, og å bli sett på som fullverdige mennesker.

I dag har vi tent lys for å vise vår kjærlighet og respekt for:
de voldsutsatte;
de som måtte dø;
de som lever i skjul;
de som har mistet kraften til å leve et liv de ønsker;
de som løper etter lege, til psykolog, til rådgiver;
de som har blitt avhengige av NAV og Sosialtjenesten fordi veien videre til et selvstendig liv har blitt alt for tåkete.
De som tror at de har mistet ansikt på grunn av voldelige hendelser.
Hvert eneste lys som vi har tent her i dag er for å sende våre varmeste medfølelser til dere, for å si at vi føler med dere uansett hvor nært eller hvor langt dere er unna, uansett i hvilken verdensdel dere befinner dere i, og si at vi overvåker og lover at vi skal ikke gi oss før det vises rettferdighet for urettferdigheten dere måtte gjennomgå.

Så er det røde knappene:
Disse røde knappene er kjent som «Rød knapp-kampanjen STOPP VOLD MOT KVINNER».
Hm!!!!!!. Det er ikke lett å stoppe vold mot kvinner når noen av våre samfunnsstrategier er mer fordelaktige for de som utøver vold, enn for de som blir utsatt for vold. Det jeg mener med Samfunnsstrategi som beskytter voldelige menneskene er:
Begrep som selvrespekt, beskyttet privatliv og ære er bare noen begrep som er akseptert av samfunnet, og som slik beskytter voldutøvere.
En person som blir utsatt for vold må tie stille eller snakke med innestemme om hendelsen.
Ellers blir de sett ned på, mister selvrespekt og familie ære.
Så jeg spør:
Hvem beskytter vi ved å tie, snakke med innestemme og skjule volden?
Hvem blir belønnet og hvem blir straffet ved bruk av begrepet som selvrespekt, privat og ære. Har vi noen gang tenkt hvor effektivt disse begrepene beskytter voldsmannen?
Etter min mening beskytter vi ikke den voldsutsatte på denne måten, men bare de som utøver vold;
Vi opprettholder ikke den voldsutsattes selvrespekt og ære, bare voldsutøverens selvrespekt og ære;
Vi redder ikke familiens ære ved å skjule vold, vi redder bare voldsutøveren;
Ved å tie stille, snakke lavt og skjule voldelige hendelser oppmuntrer vi til å utøve vold og vi lar mennesker bli utsatt for vold.

I dag under dette arrangementet med disse knappene ønsker vi å gi beskjed om å stoppe denne onde strategien.
Så er det med Innvandrerkvinner:
Jeg ser annerledes ut og derfor tenker kanskje noen at jeg kommer til å snakke litt om innvandrerkvinner og vold. Jeg kan si noe veldig kort om den gruppen av kvinner. Jeg vet ikke hvor mange av dere som har hatt dialog med innvandrerkvinner der kvinnene åpent og ærlig reflekter over sine liv. Det gjør vi i SIM Kulturmestringssenter. Fordi prosjektet har et mål å synliggjøre minoritetskvinners både spesielle ressurser og utfordringer, også når vi møter dem til daglig. Et sammendrag av det de forteller er at:

Vold er bedre en sorg
En voldelig ektemann kan de tåle, men de kommer ikke til å tåle å gi fra seg sine barn
Disse kvinnene takler vold godt fordi de har dette innlært i dem
Men et liv uten en mann takler de dårlig
De har ikke lært hvordan en kvinne lever uten ektemann
Tilslutt vil jeg fremsi to sterke ønsker som vi har med dagens markering:
Vi må snu den samfunnsstrategi som har vært fordelaktig for voldsutøvere. Det vil si istedenfor å tie stille, snakke lavt om, eller skjule, må de voldutsatte kunne snakke høyt og rope høyt slik at samfunnet får vite om voldsutøverne. Noen annen måte har vi ikke for å avsløre vold og voldsutøvere; Hvis det er noen som må miste ansikt MÅ det være voldsutøveren, IKKE den voldsutsatte;

En annen viktig sak er frist for å melde en sak, eller gjenreise en sak, osv. De fleste som har vær utsatt for vold er ikke i stand til å kjøre saken med en gang av forskjellige årsaker. Årsaken til at personen klarer ikke dette kan være nedsatt fysisk og eller psykisk tilstand, det kan være manglende mot til å stå mot den sterke voldsutøveren, det kan være kulturelt innlært toleranse av vold, og kvinnesyn, det kan være manglende kunnskap/eller informasjon om rettigheter og at det kan være at personen har mistet troen på livet og til og med på systemet osv. Når en voldsutsatt er klar for å kjøre saken så har vi flere eksempler at saken har blitt foreldet. Når jeg både Googler og grubler for å finne ut om det er noen eksempler hvor voldsofre har fått noe fordel med denne fristen for den har blitt foreldet så finner jeg bare at det er voldsutøveren som har nytte av at «saken har blitt foreldet».

Min siste bønn i denne appellen er at skal vi ha det slik??? Jeg kaster ballen videre til alle dere. Og det var det, Takk for oss.

Поделиться
Запись опубликована в рубрике Протесты и социальные инициативы с метками , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий